Search This Blog

3.31.2020

GI TAG ( Geographical Indication ) According to State by State .

              GI TAG ( Geographical Indication )
                    Hindi with English

1   मरयूर गुड/Maryoor Sarkara ---- केरल/Keral (इडुक्कि/Idduki)

हल्दी– तमिलनाडू (इरोड) ------ Turmeric - Tamil Nadu (Erode)

3 जीराफूल/ Cumin ------ छत्तीसगढ़/Chhattisgarh

4 पलानी पंचामृतम/ Palani Panchamrit ------ तमिलनाडू/Tamilnadu

5 रसगुल्ले/ Rasgulla ------ ओडिशा/Odisha

6 पथमाडाई चटाई/ Path mat ------ तमिलनाडू/Tamilnadu

कूर्गअराविका कॉफी ------ कनार्टक (कोडागू जिला)
   Coorg Arabica Coffee ------Karnataka (Kodagoo State)

8  वायनाड रोबस्ता काफी ------ केरल (वायनाड जिले)
    Wayanad Robusta Coffee ------ Kerala (Vaynad State)

9  बासमती/ Basmati ------ मध्य प्रदेश/ Madhya Pradesh
    
10 काला जीरा ------  हिमांचल प्रदेश (कींनौर)
     black cumin ------ Himanchal Pradesh (Kinnaur)

11 बोका साल चावल/ Boca sal rice ------ असम/Assam

12 मिजो पौनचेई/ Mizo Ponchei ------ मिजोरम/Mizoram

13 कटारनी चावल/ Katarni Rice ------ बिहार/Bihar

14 निलांबुर टीक/ Nilambur Teak ------ केरल/Kerala

15 कोडाइकनाल मलाई पूंडु (लहसुन) -  तमिलनाडू/(कोडाइकनाल)   Kodaikanal Malai Pundu (Garlic) ------ Tamil Nadu                                                                                                          (Kodaikanal)
16 सिरसी सुपारी ------  कर्नाटक (कन्नड़)
     Sirsi Betel ------ Karnataka (Kannada)

17 कंधमाल हल्दी ------ ओडिशा
    Kandhamal Turmeric ------ Odisha

18 कड़कनाथ चिकन ------ मध्य  प्रदेश
     Kadaknath Chicken ------ Madhya Pradesh

19 कंदांगीदां साड़ी/Kandangi Saree ------Tamilnadu/तमिलनाडू

20 डीण्डीगुल ताले/Dindigul Locks ------ Tamilnadu/तमिलनाडू

21 तिरूर सुपारी/ Tirur Betel ------ केरल/Kerala

22 ताब्लोहोपुआन/ Tablohopuan ------ मिजोरम/Mizoram




No comments:

Post a Comment